« terug naar vorige pagina

Cosmetische mondzorg

Als een behandeling niet medisch noodzakelijk is, maar alleen bedoeld is om de mond mooier te maken, dan spreek je van cosmetische mondzorg. Voorbeelden van cosmetische mondzorgbehandelingen zijn facings (schildjes van porselein of van vulmateriaal) en bleken. De tandarts mag alleen een cosmetische mondzorgbehandeling uitvoeren als je mond gezond is. Dat kan betekenen dat je eerst een behandeling nodig hebt die wél noodzakelijk is. Bijvoorbeeld een vulling of een behandeling om tandvleesontsteking te verhelpen.

Zoals geldt voor alle vormen van zorg, kan ook cosmetische mondzorg leiden tot complicaties en schade. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over een behandeling. De punten hieronder helpen je daarbij.

Bespreek wensen en verwachtingen

Bepreek tijdens de eerste afspraak met de tandarts welke wensen je hebt. Wat zie je graag anders en welk resultaat verwacht je? De tandarts legt je dan uit welke behandelmogelijkheden er zijn die passen bij jouw persoonlijke informatie.

Verzamel informatie over de behandeling

Na het bespreken van de behandelmogelijkheden weet je misschien al welke behandeling(en) je zou willen. De tandarts geeft meer uitleg over de behandeling(en), waaronder:

  • het totaal aantal afspraken;
  • uitleg over de levensduur en eventuele garantie;
  • de risico’s en complicaties van de behandeling;
  • de totale kosten;
  • wie de behandeling uitvoert;
  • de voor- en nadelen;
  • het verwachte eindresultaat;
  • de hersteltijd en nazorg.

Deze informatie krijg je ook mee naar huis.

Denk na over de behandeling(en)

Je hebt veel informatie ontvangen over de cosmetische behandeling(en). Lees alles nog eens rustig door en denk minstens een week na over je plannen. Neem contact op met de tandarts als je thuis nog vragen hebt. Bespreek je plannen ook met familie of vrienden en vraag wat zij ervan vinden. En controleer bij de zorgverzekeraar of je (een deel van) de kosten vergoed krijgt.

Bespreek je voorkeur met de tandarts

Als je zorgvuldig hebt nagedacht over de behandeling(en) en weet welke je het liefst wil, bespreek dit dan met je tandarts. Soms kan dat telefonisch, maar bij uitgebreide(re) behandelingen is het verstandig om een afspraak te maken. Spreek de behandeling samen nog een keer goed door voordat je de afspraken maakt.

Ook als de behandeling is gestart mag je vragen stellen. De tandarts zal je ook vragen om af en toe mee te kijken. Bijvoorbeeld om te bepalen of de kleur of vorm van de facing goed is.

Experiment Vrije tarieven voor facings en bleken

Sommige tandartsen doen mee met het experiment Vrije tarieven voor facings en bleken. Dat betekent dat zij zelf het tarief voor de behandeling mogen bepalen. Zij gebruiken voor cosmetische behandelingen de speciale K-codes. Als jouw tandarts meedoet, dan word je hierover geïnformeerd.

Tandartsen die niet mee doen met het experiment gebruiken de maximumtarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Cosmetische mondzorg in het buitenland

Het klinkt aantrekkelijk: naar een vakantiebestemming in het buitenland gaan om daar (vaak goedkoop) een cosmetische mondzorgbehandeling ondergaan. Toch raden we je dit af. De kwaliteitstandaard in het buitenland ligt lager dan in Nederland. Dit betekent bijvoorbeeld dat er meer van je tanden wordt geslepen dan hier in Nederland is toegestaan. De problemen die later kunnen ontstaan zijn meestal niet te verhalen op de buitenlande tandarts die de behandeling toen heeft uitgevoerd. En krijg je alsnog met hoge (herstel)kosten te maken.